Op dit moment bestaat zo’n 20% van het Nederlandse energiegebruik uit elektriciteit. De verwachting is dat elektriciteit kan groeien tot maximaal 40 tot 50%. Dat betekent dat we 50 tot 60% van onze energie uit ‘moleculen’ (voornamelijk gassen) moeten blijven halen.Wij geloven dat waterstof een belangrijke rol zal gaan spelen als energiedrager in de energiemix van de toekomst. Wij geloven in gebruik en opslag van overtollige (groene) energie, met behulp van waterstof.
Na opslag kan waterstof middels een brandstofcel weer omgezet worden in stroom en thermische energie (warmte). CO2-uitstoot vrij. Industriële toepassingen zien we om ons heen gebeuren. Toepassingen op kleine schaal, van een of meerdere huishoudens is nog toekomst, maar dichterbij dan we denken. Damstra wil dan vooraan staan als vertrouwde installateur die de expertise heeft en met kennis van zaken apparatuur die op de markt zal komen, bij de consument kan installeren.
Ondertussen is er een andere ontwikkeling gaande die op kortere termijn toepasbaar is en onmiddellijk tot besparing in het gasverbruik en de CO2 uitstoot leidt. En dat is de CV-ketel in combinatie met waterstofbijmenging. Deze apparatuur bestaat reeds en Damstra is gecertificeerd verkoper en installateur in Noord Nederland van deze apparatuur. Nee, het maakt niet dat u direct van het gas af bent, maar dat zien wij als ervaren installateur ook niet zo snel gebeuren. Akkoord, in nieuwbouw is een warmtepomp eenvoudig te installeren en met goede isolatie kan dat heel bevredigend werken, hoewel er ook nadelen aan dat concept kleven.
Maar veel gebouwen en oudere woningen in Nederland zijn en zullen in onze ogen nog lang afhankelijk zijn van aardgas. Het leidingnet voor aardgas in Nederland is van uitstekende kwaliteit. Dat kan nog lang gebruikt worden. Om toch betaalbaar te kunnen blijven stoken met aardgas, moeten we veel minder gaan verbruiken èn liefst ook nog met minder CO2 uitstoot. Daar heeft de politiek in Europa (Parijs) en ook Nederland zich toe gecommitteerd. En dat kan! Ook hier komt waterstof om de hoek kijken. Er is technologie op de markt om naast een conventionele CV-ketel een “waterstofgenerator” te plaatsen die waterstof m.b.v. groene stroom aanmaakt op het moment dat de CV-ketel om warmte wordt gevraagd. Deze waterstof wordt direct bijgemengd bij het aardgas (tot wel 30%) waarmee het gasverbruik drastisch daalt. En evenzo de CO2 uitstoot. Goed voor uw portemonnee en het klimaatakkoord van Parijs.
Damstra denkt dat bovenstaande een concrete stap kan zijn in een betaalbare energietransitie. De ketels zijn nu nog geschikt voor de wat grotere vermogens maar daar zijn reeds klanten voor. Op middellange termijn verwachten wij dat de industrie de apparatuur beschikbaar heeft voor kleinere wooneenheden. Wij gaan er voor. Wilt u iets weten over waterstof en de energietransitie, of wilt u advies of dit in uw omgeving misschien zelfs al toepasbaar kan zijn, neem contact op met Teake Damstra, commercieel directeur van onze groep.