Pieter Harm laat trots een foto zien van een warmtepomp buitenunit. Ze zijn genomen na de oplevering van het systeem. Pieter Harm Sipma, Projectleider bij Damstra Installatietechniek, bedacht de ingenieuze oplossing op verzoek van de klant.
Sipma klopte op 15 jarige leeftijd aan bij Damstra Installatietechniek. Hij was op zoek naar werk en vroeg ‘of ze een baan voor hem hadden’. De MBO ’r had een technische achtergrond en kluste er naast zijn schoolopleiding al bij als tiener. Het 104 koppen tellende Damstra ontving hem met open armen en daarna maakte Sipma snel carrière. Op 24-jarige leeftijd had hij de afdeling ‘Duurzame Technieken’ onder zijn hoede. De zaken lopen als een trein.
De ontwikkelingen gaan snel in duurzaamheidsland. “De ene dag lanceert Tesla een Powerwall en ben je net thuis in de finesses van het systeem, komt alweer de volgende versie op de markt.” Het is dus zaak om alle trends en innovaties goed bij te houden. Maar daar draait Sipma zijn hand niet voor om. Hij is leergierig en gefascineerd door het vakgebied.
Het is wel belangrijk om de eigen monteurs mee te nemen in de ontwikkelingen, ook zij hebben regelmatig bijscholing nodig. En de klant natuurlijk, op een iets basaler niveau. “Je hebt opdrachtgevers die al tot in de puntjes hebben uitgezocht welke oplossing het best past bij hun situatie. Maar andere zijn minder thuis in de materie en denken dat 10.000 euro al volstaat om een woning energieneutraal te maken. Dan moet ik ze toch eerst even bijpraten over systeemoplossingen en prijzen.” Ook laat hij altijd de bewoners testen of hun woning wel geschikt is voor een warmtepomp. “Dan zeg ik: ‘zet die cv maar twee weken lang op 50°C. Daarna gaan we evalueren’. Zo kunnen ze ervaren hoe het comfortniveau is met een warmtepomp plus ltv-systeem.” Vinden ze het te koud, dan zijn er aanvullende bouwkundige maatregelen nodig, zoals extra isolatie, triple glas en dergelijke.
Sipma bespeurt een enorme gretigheid in de markt om te verduurzamen. Van retail-ondernemers en zorgaanbieders tot villabewoners en woningcorporaties; voor allemaal geldt dat er subsidiepotjes zijn. “Bovendien krijgen particulieren toch nauwelijks rente op spaargeld, dan loont het al snel om te investeren in verduurzaming.”
Dat gold ook voor dat stel uit Friesland. Ze waren net met pensioen, hij was handig en had zelf zijn woning uit 1935 al geïsoleerd. Nu wilde het echtpaar uit Drachten hun huis energieneutraal maken. Sipma bedacht een installatieconcept “met een lucht-water warmtepomp en 21 pv-panelen op het schuine en 2 zonnecollectoren op het platte dak.” Bouwkundige ingrepen waren nauwelijks nodig. “Ja, we moesten de houten vloer boven in de woning verzwaren om het boilervat te kunnen plaatsen.” Voor de afgifte van koude en warmte koos Sipma voor convectoren. Vloerverwarming was geen optie. “Ze hadden net een vloer laten leggen van een rubberachtig materiaal, dus dat zou een heel gedoe worden. Bovendien wisten we niet of de betonnen constructievloer wel van onderen was geïsoleerd. Dat was te achterhalen met een boring, maar ja, dat is prijzig.”
De klant was erg te spreken over het concept, alleen die witte buitenunit van de warmtepomp, daar maakte hij zich zorgen over. “Hij vroeg zich af of de buren er zich niet aan zouden gaan ergeren.” Tijdens een eerder project had Damstra al een buitenunit ‘gewrapt’ met folie. Sipma besloot om het kunststukje te herhalen. Hij huurde een fotograaf in die een foto maakte van de buitenmuur. Vervolgens ontwikkelde de fotostudio een folie waarop het patroon stond. De buitenunit is nu gehuld in een nieuw jasje “en dat kan zeker 20 tot 30 jaar mee”. Om de puntjes op de i te zetten kregen de rotorbladen een likje zwarte verf. Camouflage in optima forma, zullen we maar zeggen.