Haal het maximale uit de zon met zonnepanelen!

Wilt u uw energierekening verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst? Dan zijn zonnepanelen de perfecte oplossing voor u! Ontdek hoe zonne-energie uw woning kan verduurzamen. Zonnepanelen, ook wel PV (PhotoVoltaic) panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze zijn een milieuvriendelijke en hernieuwbare energiebron die u helpt uw eigen groene stroom op te wekken.

De voordelen van zonnepanelen zijn talrijk. Allereerst bespaart u direct op uw energiekosten. Door uw eigen elektriciteit op te wekken, hoeft u minder energie van het net af te nemen. Dit resulteert in lagere maandelijkse rekeningen en een hogere energie-efficiëntie. Daarnaast draagt u bij aan een duurzame toekomst. Zonne-energie is schoon en produceert geen schadelijke broeikasgassen. Door te kiezen voor zonnepanelen vermindert u uw CO2-uitstoot en helpt u de klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien zijn zonnepanelen een waardevolle investering. Ze verhogen de waarde van uw huis en kunnen u een aantrekkelijk rendement op lange termijn opleveren. Met de steeds stijgende energieprijzen wordt het investeren in zonne-energie alleen maar aantrekkelijker.

Bij Damstra Duurzaam helpen we u graag bij het realiseren van uw duurzame ambities. Wij bieden hoogwaardige zonnepanelen en deskundig advies op maat. Onze experts begeleiden u door het hele proces, van de selectie en installatie tot aan het onderhouden van uw zonne-energiesysteem.

Wacht niet langer en maak de overstap naar zonne-energie! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe zonnepanelen u kunnen helpen besparen, het milieu te beschermen en te profiteren van de voordelen van groene energie.

Samen werken we aan een duurzame toekomst!

test

test

Werking

Uw zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Een zonnepaneel levert gelijkstroom. De zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. De omvormer wordt daarna aangesloten op de meterkast. Zo komt de energie terecht bij elektronische apparaten als de televisie, vaatwasser en koelkast. De energie die niet gebruikt wordt, gaat via de meterkast naar de energiemaatschappij.

Kosten en opbrengsten

De kosten en de opbrengsten van zonnepanelen hangen af van het aantal panelen dat u op uw dak legt. Maar hoeveel panelen kiest u? Dat kunt u op verschillende manieren bepalen:

  • Budget: Hoeveel spaargeld heeft u, of hoeveel kan of wilt u lenen? En hoeveel panelen kunt u daarvan betalen?
  • Beschikbare ruimte: U kunt kijken hoeveel panelen er op uw dak passen, zodat u zoveel mogelijk stroom kunt opwekken.
  • Stroomverbruik: U kunt uitgaan van de hoeveelheid stroom die u wilt opwekken.

Maak gelijk een afspraak met onze adviseur voor een passend advies.

Salderen

Volgens het RVO  mag u tot 1 januari 2031 de energie die u produceert en teruglevert aan het net (of een deel daarvan) wegstrepen tegen uw verbruik op dezelfde aansluiting. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer stroom produceren dan u op dat moment afneemt. Levert u jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom terug dan u gebruikt? Dan ontvangt u hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier.

Tot 1 januari 2025 mag alle teruglevering van energie via een kleinverbruikersaansluiting gesaldeerd worden. U moet dan ook wél energie verbruiken. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

BTW 0%-tarief

Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor de installatie en levering van zonnepanelen 0%. Een belangrijke voorwaarde is dat het moet gaan om zonnepanelen op of bij een woning.

Hieronder wordt ook verstaan:
• een garage of schuur bij een woning, een serre en een aan-of uitbouw
• een tuin bij een woning
• een vakantiewoning
• een bedrijf aan huis, zolang de zonnepanelen ook privé worden gebruikt
• een Vereniging van Eigenaren die zonnepanelen koopt voor op een
appartementencomplex

Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u voor een deel zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Door deze teruglevering bent u ondernemer voor de btw. Daarom is de activiteit belast met btw. Maar in de meeste gevallen hoeft u zich niet bij de belastingdienst aan te melden als btw-ondernemer.

Heeft u een grotere zonne-installatie met een vermogen boven de 15.000 Wattpiek? Dan is het van belang om na te gaan of u daarmee op jaarbasis meer dan € 1.800,- verdient door terug te leveren. Als dit het geval is, moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. U kunt u dan wel aanmelden voor de kleineondernemingsregeling (KOR) om een btw-vrijstelling te krijgen. Voor alle voorwaarden en meer informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst voor meer informatie over 0% BTW tarief.

Overbelast elektriciteitsnet

Het stroomnet in Nederland raakt voller en voller. Door de overgang van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen naar hernieuwbare elektriciteit, wordt er steeds meer elektriciteit opgewerkt en verbruikt. Daar is ons net niet op gemaakt. Sommige consumenten merken wat van het volle net als zij zonnepanelen op het dak hebben. Bij een piek op het stroomnet, schakelen die automatisch uit. In plaats van dat u energie terug levert, gaat u weer energie verbruiken waarvoor u moet betalen.

Vaak wordt er in het voorjaar zoveel stroom geproduceerd door de zonnepanelen dat het energienet dit niet meer aankan. Wanneer de stroom niet meer terug geleverd kan worden aan het energienet, schakelt de omvormer zichzelf uit veiligheidsredenen uit. Hierdoor kan het soms zo zijn dat u een aantal uur per dag aan zon mist omdat de zonnepanelen uit staan. Netbeheerders werken er hard aan om het elektriciteitsnet meer capabel te maken voor de nieuwe manier van energiebeheer. Er zijn regio’s die vaker of juist minder vaak getroffen worden door uitgeschakelde omvormers door overbelasting.

U kunt een beetje bijdragen aan het oplossen van het probleem door er een melding van te maken bij de netbeheerder. Damstra Duurzaam heeft hier verder geen invloed op en kan niet aansprakelijk worden gesteld.

Specialist in zonnepanelen

Als specialist op het gebied van zonnepanelen helpen wij u graag met advies, levering en het plaatsen van zonnepanelen. Onze adviseurs werken uitsluitend met reële rekenmodellen en berekenen graag voor u de investering, opbrengst en terugverdien tijd.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met ons.

Teamleden

Mattie van der Meulen

Adviseur Duurzaam particulier
Telefoon:
E-mailadres:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.