Projecten

5220 zonnepanelen PROBO

Drukkerij Probo in Dokkum groeit. Met meer ruimte voor nieuwe printers, neemt ook het energieverbruik toe. Daarom groeit het aantal zonnepanelen ook mee met elke uitbreiding. Wij hebben afgelopen jaren  – in fasen – 5220 zonnepanelen geplaatst.

Als onderconstructie hebben wij gekozen voor FlatFix Fusion. Deze constructie is gemaakt van duurzame, sterke en lichte materialen als aluminium en hoogwaardig kunststof dat versterkt is met glasvezels. Deze materialen zorgen niet alleen voor een zeer sterke constructie, maar brengen het totale gewicht van de PV-installatie naar beneden. Thermische ontkoppeling beschermt de dakbedekking tegen schade door het uitzetten en krimpen van het systeem bij temperatuurschommelingen

Kabel management

Om een wirwar aan kabels te voorkomen managen wij de kabels door middel van RoofSupport, dit biedt de mogelijkheid om bekabeling achter PV panelen op de juiste manier te begeleiden en vervolgens in combinatie met de daksteunen op het platte dak naar de inverters te brengen.

Montage

De monteurs leggen een frame van bevestigingssystemen voor de zonnepanelen op het dak. Dat gebeurt heel snel doordat het ontwerp – en daardoor de montage – van de systemen heel eenvoudig zijn. “De langframes zijn aan elkaar gekoppeld. Middenin is er weinig ballast. Dat zit meer buitenom”, legt Sipma uit. Bij de start van de montage ligt het ontwerp klaar, op basis waarvan de monteurs werken. Voor de totstandkoming van het ontwerp worden ook beelden gemaakt met een drone. Ook de windbelasting wordt in het berekeningen meegenomen.