Wij kregen het afgelopen jaar een wel heel bijzondere opdracht: het ombouwen van een oude herberg op Schiermonnikoog naar een heus klooster met kapel en gastenverblijf. Door corona is het project wat later gestart maar inmiddels in volle gang. Uitdagingen liggen onder meer in de vraag: installaties renoveren of vervangen? Bovendien heeft de projectleider te maken met ‘beschermd dorpsgezicht’. Door het regelmatige leven van de monniken is de regeltechniek echter weer minder complex.
De naam Schiermonnikoog verwijst naar de allereerste bewoners van het eiland: de schiere monniken. Deze Cisterciënzer monniken bewoonden het eiland als eersten en zijn – na een lange periode van afwezigheid – in een aantal van 4 sinds 2015 weer terug op het eiland.
Deze 4 monniken zijn afkomstig van de abdij Sion bij Diepenveen en hebben dit klooster verlaten omdat het te groot werd. Op het eiland volgde een intensieve zoektocht naar een nieuwe locatie waarbij de keuze uiteindelijk viel op herberg Rijsbergen; een pand uit 1757 dat aan de rand van het dorp ligt. Weliswaar geen Rijksmonument, maar wel behorende tot ‘beschermd dorpsgezicht’.
Om het pand geschikt te maken voor zijn functie als klooster, is Insight Vision gevraagd om de eisen en wensen van de monniken te vertalen naar technische oplossingen. Uiteraard moeten daarbij het gebouw en de bijbehorende installaties voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.
Alex Blommesteijn is projectmanager en geeft aan: ‘De herberg is opgebouwd met hout afkomstig van aangespoelde schepen. Overal zie je delen van masten en scheepshuiden terug wat het heel bijzonder maakt. Daarbij heeft het pand in de afgelopen eeuwen vele functies gehad van een school tot voor kort dus een herberg. Dit heeft onder meer geresulteerd in een complexe verzameling van aan elkaar ‘geknoopte’ installaties. Een hele taak voor ons om álles na te lopen en de beslissing te nemen: kunnen we dit opknappen of moet het worden vervangen?’