Zonnepanelen is een van de meeste duurzame oplossingen voor het genereren van elektriciteit. Zonlicht is onuitputtelijk en de productie van elektriciteit met zonnepanelen veroorzaakt geen uitstoot van CO2.

Op het moment is het aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen door de hoogte van de elektriciteitsprijs en de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van zonnepanelen. De investering in zonnepanelen brengt meer op dan uw geld op een spaarrekening zetten. Op het moment is 7 jaar een reële terugverdientijd (dit is inclusief eventuele subsidies).

Werking

Al in 1839 werd er ontdekt dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit heet het photovoltaïsch effect. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Besparen

Als u bijvoorbeeld 4.600 kWh per jaar verbruikt en neemt genoeg zonnepanelen om uw eigen huishouden compleet zelf te voorzien van energie. Dan bespaart u qua energiekosten ongeveer 4.600 KWh x € 0,21 (gemiddelde prijs per KWh) € 966 per jaar. Aangezien de levensduur van een zonnepaneel rond de 25 jaar ligt en de terugverdientijd rond de 7 jaar is het zeker de moeite waard om te investeren.

Energie terug leveren

Voor particulieren zal het niet erg aantrekkelijk zijn om energieleverancier te worden. Dit is omdat u niet het geld terugkrijgt voor uw geleverde energie dan wat u voor de energie zou moeten betalen. Ook heb je dan nog meer panelen nodig en dat is ook weer een grotere investering.

Het meest gunstige voor huishoudens is om geen energie meer af te nemen. Ook al zal dat soms moeten als bijvoorbeeld het weer even niet mee zit. Je kunt echter die meter later weer laten terugdraaien door dat je minder gebruikt dan dat je aan het opwekken bent. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Door middel van salderen zorg je ervoor dat je aan het einde van het jaar geen rekening meer hoeft te hebben van je energieleverancier.

BTW terug vragen

Wat een investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt is dat de btw kan worden teruggevraagd. Dit geldt voor particulier. BTW terugvragen is een extra dienst van Damstra zodat u het zelf niet hoeft te doen.

Uw PV-systeem

  • Zonnepanelen: De mono- of polykristallijne of glas in glas zonnepanelen. Uitgekozen op basis van uw wensen.
  • Optimizer: Een optimizer zorgt ervoor dat de energie-opbrengst van een afzonderlijke zonnepaneel maximaal wordt gebruikt.
  • Montagesets: Om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen.
  • Bekabeling: Legt de verbinding tussen de zonnepanelen, de omvormer en het elektriciteitsnet.
  • Optioneel: Console om de zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, voor een optimale hellingshoek.
  • Omvormer: Zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Verplicht onderdeel.

Specialist in zonnepanelen

Als specialist op het gebied van zonnepanelen helpen wij u graag met advies, levering en het plaatsen van zonnepanelen. Onze adviseurs werken uitsluitend met reële rekenmodellen en berekenen graag voor u de investering, opbrengst en terugverdien tijd.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met ons.

Pieter Harm Sipma

Pieter Harm Sipma

Projectleider
Telefoon:
E-mailadres:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.